Przepis na biszkopt przekładany 📖
Przepis na biszkopt przekładany:Składniki:
- 6 jajek
- 180 g mąki pszennej
- 180 g cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 400 ml śmietanki kremówki (30% tłuszczu)
- 3 łyżki cukru pudru
- 300 g ulubionych owoców (np. truskawki, maliny, jagody)
Sposób przygotowania:
1. W osobnych miseczkach oddziel białka od żółtek.
2. Białka ubij na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier.
3. Następnie dodaj żółtka i ekstrakt waniliowy, delikatnie mieszając.
4. Do masy jajecznej wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
5. Delikatnie wymieszaj składniki, unikając zbyt silnego mieszania.
6. Przełóż masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do nagrzanego piekarnika.
7. Piecz biszkopt w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 25-30 minut, aż stanie się puszysty i zyska złoty kolor.
8. Gdy biszkopt ostygnie, przekrój go na dwie warstwy.
9. Śmietankę kremówkę ubijaj z cukrem pudrem na sztywno.
10. Na spód biszkoptu nałóż połowę ubitej śmietany, a następnie ułóż owoce.
11. Przykryj drugą warstwą biszkoptu i delikatnie dociskaj.
12. Wierzch biszkoptu możesz udekorować pozostałą śmietaną i owocami.
13. Biszkopt przekładany najlepiej smakuje po kilku godzinach w lodówce.