Przepis na biszkopt siostry anieli 📖
Przepis na biszkopt siostry Anieli:Składniki:
- 6 jajek
- 200 g cukru
- 200 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- szczypta soli
1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza.
2. Oddziel białka od żółtek i umieść je w dwóch różnych miskach.
3. Do miski z białkami dodaj szczyptę soli i ubij na sztywną pianę za pomocą miksera.
4. W drugiej misce z żółtkami dodaj cukier i ubij, aż składniki dobrze się połączą i masa będzie lekka i puszysta.
5. Następnie dodaj ekstrakt waniliowy do masy z żółtkami i delikatnie wymieszaj.
6. Do masy z żółtkami dodaj przesianą mąkę pszeniczną i proszek do pieczenia. Wymieszaj składniki za pomocą łyżki, wykonując delikatne ruchy od dołu do góry, aby uniknąć utraty puszystości.
7. Stopniowo dodawaj ubite białka do masy z żółtkami, delikatnie je mieszając, aby zachować puszystość.
8. Przełóż masę do formy o średnicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
9. Wstaw biszkopt do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 30-35 minut, aż z wierzchu będzie złoty i sprężysty. Możesz sprawdzić gotowość, wbijając w biszkopt patyczek do zębów - jeśli wyjdzie suchy, biszkopt jest gotowy.
10. Po upieczeniu wyjmij biszkopt z piekarnika i odstaw do ostygnięcia.
Gotowy biszkopt siostry Anieli można podawać samodzielnie lub wykorzystać jako bazę do różnych deserów, na przykład tortu czy rolady. Smacznego!