Przepis na biszkopt smietana 📖
Przepis na biszkopt z bitą śmietaną:Składniki:
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka vanilii
- 1 szklanka mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki gorącej wody
- 2 szklanki śmietany kremówki
- 2 łyżeczki cukru pudru
Wykonanie:
1. Oddziel białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodając cukier.
2. Do ubitych białek dodajemy żółtka i vanilię, delikatnie mieszamy.
3. Następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy drewnianą łyżką.
4. Wlewamy gorącą wodę i mieszamy do uzyskania gładkiego ciasta.
5. Przekładamy ciasto do wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką tortownicy o średnicy 24 cm.
6. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 30-35 minut.
7. Po upieczeniu biszkoptu wyjmujemy go z formy i pozostawiamy do ostygnięcia na kratce.
8. Śmietanę kremówkę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno.
9. Na wystudzony biszkopt nakładamy równomiernie ubitą śmietanę.
10. Możemy dodatkowo udekorować biszkopt owocami lub posypać kruszonką.
Smacznego!