Przepis na biszkopt srednica 24 📖

Składniki:
- 6 jajek
- 200 g cukru
- 200 g mąki pszennej
- szczypta soli
- aromat waniliowy (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie:
1. Oddziel białka od żółtek.
2. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli.
3. Stopniowo dodajemy cukier, ciągle ubijając jajka.
4. Dodajemy żółtka, aromat waniliowy (jeśli dodajemy) i delikatnie mieszamy.
5. Przesiewamy mąkę pszeniczną i proszek do pieczenia, dodajemy je do masy jajecznej i delikatnie mieszamy, aż wszystkie składniki się połączą.
6. Przelewamy masę do formy o średnicy 24 cm, uprzednio wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką.
7. Wstawiamy biszkopt do nagrzanego piekarnika i pieczemy go w temperaturze 180°C przez około 30-35 minut.
8. Sprawdzamy za pomocą wykałaczki, czy biszkopt jest upieczony - jeśli wykałaczka po włożeniu do środka biszkoptu wychodzi sucha, to znak, że jest gotowy.
9. Po upieczeniu, wyjmujemy biszkopt z piekarnika i pozostawiamy go do ostudzenia.
10. Gdy biszkopt będzie wystudzony, można go wyjąć z formy i przełożyć ulubionym kremem, dżemem lub owocami.

Smacznego!

Podobne przepisy

biszkopt fi 24 cm
biszkopt z 5 jaj
biszkopt z 3 jaj
biszkopt z 2 jaj
biszkopt fi 26