Przepis na biszkopt stracciatella 📖
Przepis na biszkopt stracciatella:Składniki:
- 4 jajka
- 120 g cukru
- 120 g mąki pszennej
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 100 g posiekanej czekolady
- 200 ml śmietanki kremówki
Wykonanie:
1. Zagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza.
2. Oddzielamy białka od żółtek.
3. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodając stopniowo cukier.
4. Do ubitych białek dodajemy żółtka, delikatnie mieszając.
5. Przesiewamy mąkę, kakao i proszek do pieczenia i dodajemy do masy jajecznej. Całość delikatnie mieszamy do połączenia składników.
6. Na koniec dodajemy ekstrakt waniliowy i posiekaną czekoladę. Ponownie mieszamy.
7. Przekładamy ciasto do formy o średnicy około 24 cm, wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia.
8. Wkładamy biszkopt do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez około 30-35 minut, aż stanie się sprężysty. Możemy sprawdzić gotowość wbijając w biszkopt patyczek do zapałek - jeśli wyjdzie suchy, oznacza to, że jest gotowy.
9. Po upieczeniu wyjmujemy biszkopt z piekarnika i zostawiamy do ostygnięcia.
10. W międzyczasie, ubijamy śmietankę kremówkę na sztywno.
11. Gdy biszkopt ostygnie, przekrawamy go na pół.
12. Na dolną część biszkoptu wykładamy ubitą śmietanę, a następnie przykrywamy górną częścią.
13. Możemy udekorować biszkopt dodatkową czekoladą, wiórkami kokosowymi lub bitą śmietaną.
Smacznego!