Przepis na biszkopt strzelczyk 📖

Oto przepis na biszkopt Strzelczyk:

Składniki:
- 6 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Instrukcje:
1. Oddziel białka od żółtek i umieść je w dwóch oddzielnych miseczkach.
2. Dodaj cukier do żółtek i ubijaj mikserem na wysokich obrotach, aż masa będzie puszysta i jasna.
3. W osobnej misce ubij białka na sztywno.
4. Do miski z ubitymi żółtkami dodaj mąkę przesianą przez sitko i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszaj składniki, unikając przegotowania się masy.
5. Dodaj ubite białka do miski z masą żółtkową i delikatnie wymieszaj je za pomocą szpatułki. Mieszaj powoli, wykonując ruchy od środka miski do zewnątrz, aż składniki połączą się ze sobą.
6. Dodaj ekstrakt z wanilii i raz jeszcze delikatnie wymieszaj składniki.
7. Przygotuj prostokątną formę do pieczenia, wyłożoną papierem do pieczenia. Wlej do niej masę biszkoptową.
8. Wstaw formę do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 30-35 minut, aż biszkopt lekko zezłoci się na wierzchu.
9. Po upieczeniu wyjmij biszkopt z piekarnika i wystudź go na kratce.
10. Po ostygnięciu możesz biszkopt przekroić na pół i posmarować ulubionym kremem lub dodać masę owocową, aby przygotować biszkoptową tartę.
11. Podawaj biszkopt Strzelczyk na ciepło lub na zimno, w zależności od preferencji.

Smacznego!

Podobne przepisy

pizze strzelczyk
bigos strzelczyk
flaki strzelczyk
chleb strzelczyk
pasztet strzelczyk