Przepis na biszkopt ważony 📖

Przepis na biszkopt ważony:

Składniki:
- 6 jajek
- 200g cukru
- 200g mąki pszennej
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Instrukcje:
1. Oddziel białka od żółtek. Białka umieść w misce, a żółtka przełóż do osobnej miski.
2. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywno, dodając stopniowo cukier.
3. Do żółtek dodaj ekstrakt z wanilii i delikatnie wymieszaj.
4. Do ubitych białek dodaj żółtka i powoli wmieszaj je za pomocą drewnianej łyżki.
5. Przesiej mąkę i proszek do pieczenia i dodaj go do masy jajecznej, delikatnie mieszając.
6. Przełóż przygotowaną masę do natłuszczonej i wysypanej mąką formy.
7. Wstaw formę do nagrzanego piekarnika i piecz biszkopt w temperaturze 180°C przez około 30-35 minut.
8. Po upieczeniu wyjmij biszkopt z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.
9. Ostudzony biszkopt można przekroić na dwie lub trzy części i nadziewać ulubionym kremem lub dżemem.

Smacznego!

Podobne przepisy

biszkopt ii
biszkopt xxl
biszkopt z 2 jaj
biszkopt fi 26
biszkopt z 3 jaj