Przepis na dobry biszkopt na blache 📖

Składniki:
- 6 jajek
- 200 g cukru
- 200 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka cukru waniliowego
- szczypta soli

Przygotowanie:
1. W misce oddziel białka od żółtek.
2. Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli.
3. Stopniowo dodawaj cukier do ubitych białek, ciągle miksując, aż masa stanie się gęsta i lśniąca.
4. Dodaj żółtka do masy białkowej i delikatnie wymieszaj.
5. Wsyp mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym.
6. Powoli wymieszaj składniki, najlepiej za pomocą łyżki drewnianej, delikatnie, aby masa się nie opadła.
7. Wyłóż masę na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
8. Wstaw blachę do nagrzanego piekarnika (180°C) i piecz biszkopt przez około 20-25 minut, aż stanie się lekko złocisty.
9. Po upieczeniu, wyjmij biszkopt z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.
10. Kiedy biszkopt będzie już całkowicie zimny, możesz go pokroić i wykorzystać do dalszego przygotowania ciasta lub udekorować według własnych upodobań.

Podobne przepisy

dobry biszkopt na dużą blachę
dobry jabłecznik na dużą blachę
biszkopt z 4 jaj na blachę
biszkopt czekoladowdużą blachę
biszkopt rzucandużą blachę