Przepis na biszkopt z 8 jaj 📖

Przepis na biszkopt z 8 jaj:

Składniki:
- 8 jaj
- 200 g cukru
- 200 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- szczypta soli

Instrukcje:
1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Przygotuj okrągłą formę o średnicy około 24 cm, wysmaruj ją masłem lub wyłóż papierem do pieczenia.

2. Oddziel żółtka od białek. Umieść białka w dużej misce, a żółtka w osobnej misce.

3. Do miski z żółtkami dodaj 100 g cukru i cukier waniliowy. Używając miksera, ubijaj składniki na gładką masę o jasnym kolorze.

4. W osobnej misce wymieszaj mąkę pszeniczną i proszek do pieczenia.

5. Teraz przejdź do ubijania białek. Dodaj szczyptę soli do miski z białkami i używając czystych mieczyków do miksera, ubijaj białka na sztywną pianę. Stopniowo dodawaj pozostałe 100 g cukru i kontynuuj ubijanie, aż masa będzie błyszcząca i trzyma kształt.

6. Dodać ubite żółtka do miski z masą białkową. Delikatnie wymieszaj składniki za pomocą drewnianej łyżki, aby nie stracić objętości masy.

7. Następnie dodaj przesianą mąkę i proszek do pieczenia do miski z masą jajeczną. Delikatnie i ostrożnie wymieszaj składniki, aż do połączenia się wszystkich składników. Unikaj zbyt energicznego mieszania, aby nie zniszczyć struktury białek.

8. Gotową masę biszkoptową przelej do przygotowanej formy. Delikatnie wyrównaj powierzchnię za pomocą łyżki.

9. Umieść formę w rozgrzanym piekarniku i piecz biszkopt przez około 30-35 minut, lub do momentu, gdy biszkopt będzie elastyczny i złocisty na górze.

10. Po upieczeniu wyjmij biszkopt z piekarnika i pozostaw go do ostygnięcia w formie przez kilka minut. Następnie ostrożnie wyjmij biszkopt z formy i pozwól mu całkowicie ostygnąć na kratce.

11. Gotowy biszkopt możesz w dowolny sposób dekorować i używać jako podstawę dla tortów, czy robić mazurki i rolady.

Życzę smacznego!

Podobne przepisy

biszkopt ii
biszkopt xxl
biszkopt z 2 jaj
biszkopt fi 26
biszkopt z 3 jaj