Przepis na biszkopt z fanta 📖
Przepis na biszkopt z fanta:Składniki:
- 5 jajek
- 200g cukru
- 200g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 200ml Fanty (napój gazowany o smaku pomarańczowym)
Instrukcje:
1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C (160 stopni C w przypadku, gdy korzystasz z piekarnika na termoobieg).
2. Oddziel białka od żółtek jajek. Następnie ubij białka, dodając stopniowo połowę cukru, aż do uzyskania sztywnej piany.
3. W osobnej misce ubij żółtka jajek z resztą cukru na gładką i puszystą masę.
4. Do masy jajecznej dodaj przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszaj, a następnie wlej Fantę, mieszając składniki aż do uzyskania jednolitego ciasta.
5. Stopniowo dodawaj ubitą pianę z białek do ciasta, delikatnie mieszając, tak aby nie stracić puszystości.
6. Przełóż przygotowane ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
7. Piecz biszkopt w rozgrzanym piekarniku przez około 40-45 minut, lub do momentu gdy złocisto się zarumieni i wbity do biszkoptu patyczek będzie suchy.
8. Po upieczeniu wyjmij biszkopt z piekarnika i odstaw do ostudzenia.
9. Gotowy biszkopt możesz udekorować według własnego gustu - polecamy np. posypać go cukrem pudrem lub polać lukrem.
Smacznego!