Przepis na biszkopt z makiem i kokosem 📖

Składniki:
- 6 jajek
- 150 g cukru
- 150 g mąki
- 50 g maku
- 50 g wiórków kokosowych
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- łyżka oleju

Instrukcje:
1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni C.

2. Oddziel białka od żółtek. Białka umieść w dużej misce, a żółtka przełóż do mniejszej.

3. Do białek dodaj cukier i cukier waniliowy. Ubijaj mikserem na wysokich obrotach, aż powstanie sztywna piana.

4. Następnie dodaj żółtka do białek i delikatnie wymieszaj łyżką.

5. Dodaj przesianą mąkę, mak, kokos i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszaj, aby składniki się połączyły.

6. Przełóż masę do wysmarowanej olejem formy do pieczenia.

7. Piecz biszkopt przez około 30-40 minut, aż nabierze złocistego koloru i będzie sprężysty pod dotykiem.

8. Wyjmij biszkopt z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.

9. Gdy biszkopt będzie już zimny, możesz go pokroić i podać. Możesz go również polać lukrem, posypać cukrem pudrem lub udekorować bitą śmietaną.

Smacznego!

Podobne przepisy

kruszonkę z kokosem
bananowca z kokosem
ciasto ananasek z kokosem
sernik na zimno z kokosem
sernik z wiaderka z kokosem