Przepis na biszkopt z truskawkami i serkiem mascarpone 📖
Składniki:- 4 jajka
- 150 g cukru
- 150 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 300 g truskawek
- 250 g serka mascarpone
- 50 g cukru pudru
- sok z 1 cytryny
Przygotowanie:
1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza i przygotuj formę do pieczenia, wyłożoną papierem do pieczenia.
2. Oddziel białka od żółtek. Ubij białka na sztywną pianę, dodając stopniowo cukier. Następnie dodaj żółtka i delikatnie wymieszaj.
3. Przesiej mąkę i proszek do pieczenia i delikatnie wmieszaj je do masy jajecznej.
4. Przełóż ciasto do formy i wyrównaj powierzchnię. Piecz w nagrzanym piekarniku przez około 25-30 minut, aż biszkopt zrumieni się i stanie się sprężysty. Upewnij się, że środek biszkoptu jest upieczony, wykonując test wykałaczką (jeśli wykałaczka wyjdzie sucha, biszkopt jest gotowy).
5. Gdy biszkopt się upiecze, wyjmij go z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia na kratce.
6. Podczas gdy biszkopt się chłodzi, przygotuj kremową warstwę. W misce wymieszaj serek mascarpone, cukier puder i sok z cytryny, aż uzyskasz gładką masę.
7. Gdy biszkopt całkowicie ostygnie, przekrój go na dwie równe warstwy.
8. Myj i odsącz truskawki, a następnie pokrój je na plasterki.
9. Na dolną warstwę biszkoptu nałóż połowę kremowej masy oraz równomiernie rozłóż połowę plasterków truskawek.
10. Nałóż drugą warstwę biszkoptu i pokryj ją pozostałą kremową masą, a następnie udekoruj wierzch plasterkami truskawek.
11. Schłódź biszkopt w lodówce przez około 1-2 godziny, aby krem nabrał smaku i biszkopt zmiękł.
12. Biszkopt z truskawkami i serkiem mascarpone jest gotowy do podania. Możesz go przechowywać w lodówce przez kilka dni.
Smacznego!