Przepis na brukselka z tofu 📖

Składniki:
- 400g brukselki
- 200g tofu
- 3 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżeczki miodu lub syropu klonowego
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 1 łyżeczka posiekanego imbiru
- Sól i pieprz do smaku
- 1 łyżka oleju roślinnego

Przygotowanie:
1. Brukselkę dokładnie umyj i obierz z wierzchnich liści. Skróć ogonki i przekrój brukselki na pół.
2. W garnku zagotuj osolioną wodę i gotuj brukselkę przez około 4-5 minut, aż lekko zmięknie.
3. Tofu odsącz z nadmiaru wody i pokrój w kostkę.
4. W misce wymieszaj sos sojowy, miód (lub syrop klonowy), posiekany czosnek, imbir, sól i pieprz.
5. W głębokiej patelni rozgrzej olej i dodaj tofu. Smaż na średnim ogniu przez około 5 minut, aż się zarumieni.
6. Dodaj ugotowaną brukselkę do patelni z tofu i wymieszaj.
7. Polej całość przygotowanym wcześniej sosem i smaż jeszcze przez 2-3 minuty, aby składniki dobrze się przeszły.
8. Przełóż wszystko na talerz i podawaj jeszcze ciepłe.

Smacznego!

Podobne przepisy

brukselka z bulka tarta
fit tofu
cos z tofu
tofu
tofu feta