Przepis na budyn jaglany 📖
Przepis na budyn jaglany:Składniki:
- 1 szklanka kaszy jaglanej
- 3 szklanki mleka
- 4 łyżki cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- opcjonalnie: cynamon, ulubione owoce, syrop klonowy lub miód do podania
Sposób przygotowania:
1. Kaszę jaglaną płucz pod bieżącą wodą.
2. W garnku zagotuj mleko z cukrem i cukrem waniliowym.
3. Dodaj płukaną kaszę jaglaną do wrzącego mleka.
4. Zmniejsz ogień do minimum i gotuj kaszę na małym ogniu przez około 15-20 minut, aż jagły będą miękkie i kasza zgęstnieje.
5. Podawaj budyn jaglany na ciepło lub zimno - w zależności od preferencji. Możesz posypać go cynamonem lub dodać ulubione owoce oraz skropić syropem klonowym lub miodem.
Smacznego!