Przepis na napoleonkę na herbatnikach 📖
Przepis na napoleonkę na herbatnikach:Składniki:
- 1 opakowanie herbatników
- 500 ml mleka
- 6 żółtek
- 200 g cukru
- 50 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 200 g masła, miękkiego
- 200 g cukru pudru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 100 g czekolady
- garść posiekanych orzechów do dekoracji
Wykonanie:
1. W rondelku podgrzej mleko, ale nie doprowadzaj do wrzenia.
2. W misce umieść żółtka i cukier, mieszaj energicznie aż do uzyskania jednolitej masy.
3. Dodaj mąkę i cukier waniliowy do miski z żółtkami i wymieszaj.
4. Stopniowo wlej gorące mleko do miski, ciągle mieszając.
5. Przełóż całą masę do rondelka i podgrzewaj na średnim ogniu, ciągle mieszając, aż do zgęstnienia kremu.
6. Zdejmij rondel z ognia i ostudź krem, uważając, aby nie tworzył się kożuch.
7. W osobnej misce utrzyj miękkie masło z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, aż do uzyskania jednolitej masy.
8. Do utartego masła dodaj ostudzony krem małymi porcjami, cały czas mieszając, aż do połączenia składników.
9. W prostokątnym naczyniu układaj na dnie jedną warstwę herbatników.
10. Na herbatniki równomiernie rozprowadź połowę przygotowanego kremu.
11. Następnie ułóż kolejną warstwę herbatników i rozsmaruj na nich pozostałą połowę kremu.
12. Na wierzchu ułóż ostatnią warstwę herbatników.
13. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce i polej nią wierzch napoleonki.
14. Posyp całość posiekanymi orzechami.
15. Wstaw naczynie z napoleonką do lodówki i pozostaw na kilka godzin, aby składniki się przegryzły.
16. Po tym czasie pokrój napoleonkę na porcje i podawaj.
Smacznego!