Przepis na rafaello na herbatnikach 📖
Przepis na rafaello na herbatnikach:Składniki:
- 200 g białej czekolady
- 100 g ciastek herbatnikowych
- 100 g wiórków kokosowych
- 50 g masła
- 1/4 szklanki śmietanki kremówki
- migdały do dekoracji
1. Włóż herbatniki do dołączonego foliowego worka i staraj się zgnieść je na drobne kawałki za pomocą dłoni lub wałka do ciasta.
2. W rondlu na niskim ogniu lub w kąpieli wodnej rozpuść masło.
3. Do rozpuszczonego masła dodaj kremówkę i mieszaj, aż wszystko się połączy.
4. Wymieszaj rozpuszczoną masę masła i kremówki z rozdrobnionymi herbatnikami.
5. Przygotuj formę do ciasta, a następnie uformuj z masy kulki wielkości orzecha włoskiego.
6. Delikatnie wbij w każdą kulki migdał, nadając im charakterystyczny kształt.
7. Włóż kulki do lodówki na około 30 minut, aby stężały.
8. W tym czasie rozpuść białą czekoladę w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce, mieszając co jakiś czas.
9. Po ostygnięciu wyjmij kulki z lodówki i delikatnie zanurzaj je w rozpuszczonej czekoladzie. Pilnuj, aby całkowicie pokryć kulki czekoladą.
10. Smażone kulki układaj na talerzu lub blacie, posypując je kokosem.
11. Włóż rafaellos do lodówki na około 1-2 godzin, aby czekolada stężała.
12. Ciesz się smakiem swoich własnoręcznie zrobionych rafaello na herbatnikach. Smacznego!