Przepis na bułeczki bez drożdży 📖
Przepis na bułeczki bez drożdży:Składniki:
- 2 ½ szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki soli
- 1/3 szklanki oleju roślinnego
- 1/3 szklanki cukru
- 1 jajko
- 1 szklanka mleka
- Opcjonalnie: dodatki do bułeczek (np. rodzynki, posiekane orzechy)
Instrukcje:
1. W dużym misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i sól.
2. W innym naczyniu wymieszaj olej, cukier, jajko i mleko.
3. Powoli wlej mieszankę mokrą do suchych składników, ciągle mieszając, aż składniki się połączą.
4. Jeśli chcesz dodać dodatki, teraz jest odpowiedni moment. Wymieszaj je delikatnie, aby równomiernie rozłożyły się w cieście.
5. Przenieś ciasto na lekko oprószoną mąką powierzchnię i delikatnie uformuj z niego bułeczki. Możesz użyć specjalnego foremki do bułeczek, jeśli masz.
6. Przed pieczeniem rozgrzej piekarnik do 180°C.
7. Ułóż bułeczki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
8. Piecz bułeczki przez około 15-20 minut, aż staną się złociste i dobrze podpieczone.
9. Po upieczeniu wyjmij bułeczki z piekarnika i odstaw na kratkę do ostygnięcia.
Gotowe! Teraz możesz cieszyć się domowymi bułeczkami bez dodatku drożdży.