Przepis na bułeczki z drożdży instant 📖

Składniki:
- 500g mąki pszennej
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 7g drożdży instant
- 300ml ciepłej wody
- 50g roztopionego masła lub oleju roślinnego
- opcjonalnie: nasiona słonecznika, sezamu lub innych ulubionych dodatków

Instrukcje:
1. W dużym naczyniu wymieszaj mąkę, cukier, sól i drożdże.
2. Dodaj ciepłą wodę i roztopione masło, a następnie zagnieć ciasto ręcznie lub przy pomocy miksera z hakiem do wyrabiania.
3. Kontynuuj wyrabianie ciasta przez około 5-7 minut, aż będzie gładkie i elastyczne.
4. Przykryj naczynie ściereczką i odstaw je w ciepłe miejsce na około godzinę, aż ciasto podwoi swoją objętość.
5. Po wyrośnięciu ciasta, odrywaj kawałki ciasta o wielkości niewielkiej kulki i formuj z nich bułeczki.
6. Ułóż bułeczki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zostawiając odstęp między nimi, aby mogły jeszcze wyrosnąć.
7. Jeśli chcesz, możesz posypać bułeczki ulubionymi nasionami.
8. Ponownie przykryj bułeczki ściereczką i pozostaw na około 20-30 minut, aż lekko podrosną.
9. W międzyczasie nagrzej piekarnik do temperatury 180°C.
10. Piecz bułeczki przez około 15-20 minut, aż staną się złociste i chrupiące.
11. Po wyjęciu z piekarnika, odstaw je na kratkę do wystudzenia.

Teraz możesz cieszyć się pysznymi, domowymi bułeczkami z drożdży instant!

Podobne przepisy

bułeczki drożdżowe instant
bułeczki drożdżowe z drożdżami instant
chałka z drozdzy instant
drożdżówki z drożdży instant
ciasto z drożdży instant