Przepis na bułeczki cynamonowe szwedzkie 📖
Przepis na bułeczki cynamonowe szwedzkie:Składniki:
- 500 g mąki pszenna
- 7 g suchych drożdży
- 250 ml ciepłego mleka
- 50 g masła, roztopionego
- 50 g cukru
- 1 jajko
- 1 łyżka cynamonu
- 1/2 łyżeczki soli
Do posypania:
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżka cynamonu
Dodatkowo:
- 50 g masła, roztopionego (do smarowania blaszki)
Instrukcje:
1. W małej misce rozpuść drożdże w ciepłym mleku. Dodaj 1 łyżkę cukru i odstaw na 5-10 minut, aż drożdże zaczną się pienić.
2. W dużej misce wymieszaj mąkę, cynamon, sól i pozostały cukier. Dodaj roztopione masło, jajko i przygotowane drożdże z mlekiem. Dobrze wymieszaj składniki, aż powstanie gładkie ciasto.
3. Przenieś ciasto na lekko oprószoną mąką powierzchnię i zagniataj je przez około 7-10 minut, aż stanie się elastyczne i gładkie.
4. Umieść ciasto z powrotem w misce, przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na około 1-2 godziny, aż podwoi swoją objętość.
5. Gdy ciasto wyrośnie, wyłóż je na stolnicę i delikatnie ugnieć je, aby usunąć powietrze.
6. Następnie podziel ciasto na mniejsze porcje i formuj z nich bułeczki. Możesz nadać im kształt tradycyjny, okrągły lub owalny.
7. Rozgrzej piekarnik do 180°C i przygotuj dużą blaszkę do pieczenia, którą posmaruj roztopionym masłem.
8. Połącz przepisane składniki do posypania (cukier i cynamon) w małej misce.
9. Przełóż bułeczki na przygotowaną blaszkę, zachowując odstępy między nimi. Posyp je mieszanką cukru i cynamonu.
10. Wstaw blaszkę do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 15-20 minut, aż bułeczki staną się złociste i wypieczone.
11. Po upieczeniu wyjmij bułeczki z piekarnika i pozwól im ostygnąć przez kilka minut.
12. Sezonowe bułeczki cynamonowe szwedzkie są gotowe do podania. Możesz je podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Smacznego!