Przepis na bułeczki drożdżowe na słono 📖
Składniki:- 500g mąki pszennej
- 300ml ciepłego mleka
- 25g świeżych drożdży
- 2 łyżki masła
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 1 jajko
1. Rozkrusz drożdże do miseczki, dodaj cukier i odrobinę mleka. Odstaw na kilka minut, aż drożdże aktywują się i zaczną się pienić.
2. W dużej misce wymieszaj mąkę z solą.
3. Dodaj rozpuszczone masło i jajko do mąki, a następnie dolej drożdże. Zaczynaj mieszać składniki drewnianą łyżką.
4. Powoli dodawaj ciepłe mleko, kontynuując mieszanie. Gdy składniki zaczną się łączyć, przejdź na mieszanie ręką.
5. Wyłóż ciasto na stolnicę lub blat, ugniataj je przez około 10 minut. W międzyczasie podgrzej piekarnik do temperatury 200°C.
6. Po ugniataniu, przykryj ciasto miską lub ściereczką i pozostaw je w ciepłym miejscu na około 1-2 godziny, aby podwoiło swoją objętość.
7. Po wyrośnięciu ciasta, podziel je na równe kawałki i uformuj z nich bułeczki. Możesz wykorzystać szczyptę mąki do lekkiego podsypywania blatów, aby ciasto nie kleiło się.
8. Ułóż bułeczki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostaw je jeszcze na około 15 minut, aby trochę napuchły.
9. Piecz bułeczki w nagrzanym piekarniku przez około 15-20 minut, aż staną się złote.
10. Wyjmij bułeczki z piekarnika i pozwól im ostygnąć na kratce.
Bułeczki drożdżowe na słono są gotowe! Możesz podawać je jako dodatek do dań głównych czy serwować same, posmarowane masłem. Smacznego!