Przepis na bułeczki drożdżowe z nadzieniem mięsnym 📖
Składniki:Drożdże:
- 25 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 125 ml ciepłego mleka
Ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 2 jajka
- 125 g masła, roztopionego
- 250 ml ciepłej wody
Nadzienie mięsne:
- 500 g mięsa mielonego (np. wieprzowina, wołowina, drobiowe)
- 1 mała cebula, posiekana
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- Sól i pieprz do smaku
Instrukcje:
1. W małej misce rozpuść drożdże i łyżeczkę cukru w ciepłym mleku. Odstaw na 10 minut, aż drożdże zaczną się aktywować i wytworzą pianę.
2. W dużym naczyniu wymieszaj mąkę, sól i cukier. Dodaj jajka, roztopione masło oraz drożdżową mieszankę. Powoli wlej ciepłą wodę, stopniowo wyrabiając ciasto.
3. Gdy składniki się połączą, przenieś ciasto na lekko oprószoną mąką powierzchnię i zagniataj przez około 10 minut, aż stanie się gładkie i elastyczne.
4. Umieść ciasto w misce, przykryj ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.
5. W międzyczasie przygotuj nadzienie mięsne. Na patelni rozgrzej olej. Dodaj posiekaną cebulę i czosnek, smaż przez kilka minut, aż zmiękną. Następnie dodaj mięso mielone i smaż, mieszając, aż będzie gotowe. Przypraw mięso solą, pieprzem, tymiankiem i majerankiem. Dokładnie wymieszaj i odstaw z ognia.
6. Gdy ciasto wyrośnie, podziel je na mniejsze porcje i rozwałkuj na prostokąty. Nałóż nadzienie mięsne na jedną połowę każdej bułeczki. Złóż drugą połowę ciasta na nadzienie i dokładnie zamknij brzegi.
7. Przenieś bułeczki na przygotowany blaszak wyłożony papierem do pieczenia. Odstaw na 15 minut, aby jeszcze raz wyrosły.
8. Piecz bułeczki w nagrzanym piekarniku do temperatury 180°C przez około 20-25 minut, aż staną się złociste.
9. Wyjmij bułeczki z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia przez kilka minut.
10. Podawaj ciepłe lub schłodzone. Smacznego!