Przepis na ciasto drożdżowe na bułeczki 📖

Oto przepis na pyszne drożdżowe bułeczki:

Składniki:
- 500g mąki pszennej
- 50g drożdży świeżych
- 250ml ciepłego mleka
- 100g masła, rozpuszczonego
- 80g cukru
- 1 jajko
- szczypta soli

Przygotowanie:
1. Rozpuścić drożdże w ciepłym mleku, dodać łyżkę cukru i odstawić na kilka minut, aż drożdże się rozpuszczą i podwoją swoją objętość.
2. W dużej misce wymieszać mąkę, cukier i sól. Dodać rozpuszczone masło, rozmącone jajko i rozpuszczone drożdże z mlekiem.
3. Wszystkie składniki dokładnie zagnieść, aż powstanie elastyczne ciasto.
4. Przykryć misę ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 1-1,5 godziny, aż ciasto podwoi swoją objętość.
5. Po wyrośnięciu ciasto podzielić na porcje i formować bułeczki. Można je dowolnie uformować - okrągłe, owalne, czy też z wycięciem w środku.
6. Ułożyć bułeczki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i pozostawić na kolejne 30 minut do wyrośnięcia.
7. W międzyczasie można nagrzać piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza.
8. Bułeczki smarować roztrzepanym jajkiem i piec w nagrzanym piekarniku przez około 15-20 minut, aż staną się rumiane.
9. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i zostawić do ostygnięcia na kratce.

Smacznego! Można podawać bułeczki same, z dżemem, masłem lub jako dodatek do różnych dań.

Podobne przepisy

ciasto drożdżowe bułeczki
bułeczki drożdżowe z jabłkami
bułeczki drożdżowe z jagodami
bułeczki drożdżowe z olejem
bułeczki drożdżowe proste