Przepis na bułeczki drożdżowe z owocami 📖
Składniki:- 500g mąki
- 250ml ciepłego mleka
- 70g cukru
- 100g masła (rozpuszczonego i lekko ostudzonego)
- 1 jajko
- 7g suchych drożdży
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- Owoce według preferencji (np. jagody, maliny, truskawki)
Instrukcje:
1. W niewielkiej miseczce rozpuść drożdże w ciepłym mleku i pozostaw na około 5-10 minut, aż drożdże się aktywują.
2. W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier i sól.
3. Dodaj rozpuszczone masło, jajko i ekstrakt waniliowy do miski z mąką.
4. Wlej aktywowane drożdże do miski i dokładnie wymieszaj składniki, aż powstanie gładkie ciasto.
5. Przełóż ciasto na lekko oprószoną mąką powierzchnię i wyrabiaj je przez około 5-10 minut, aż będzie elastyczne i nie będzie kleić się do rąk.
6. Umieść ciasto w dużej misce, przykryj ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu na około godzinę, aż podwoi swoją objętość.
7. Po wyrośnięciu ciasta, delikatnie je rozgnieć, aby wydobyć nadmiar powietrza. Następnie podziel ciasto na mniejsze kawałki i formuj z nich bułeczki.
8. Na każdej bułeczce umieść kilka owoców według swoich upodobań, np. jagody, maliny czy truskawki. Zwiń ciasto wokół owoców, starając się dobrze je zakryć.
9. Połóż bułeczki na uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia blasze, w równych odstępach. Przykryj ściereczką i pozostaw na około 30 minut, aby bułeczki podrosły.
10. W międzyczasie nagrzej piekarnik do 180°C.
11. Po upływie czasu pieczenia, wstaw blaszkę z bułeczkami do piekarnika i piecz przez około 15-20 minut, lub do momentu gdy staną się lekko złociste na wierzchu.
12. Po upieczeniu wyjmij bułeczki z piekarnika i pozostaw je do ostudzenia na kratce.
Bułeczki drożdżowe z owocami są gotowe do podania jako smaczna i słodka przekąska. Smacznego!