Przepis na bułeczki jak z piekarni 📖

Oto przepis na bułeczki jak z piekarni:

Składniki:
- 500g mąki pszennej
- 25g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 250ml ciepłej wody
- 50ml oleju roślinnego
- opcjonalnie: 1 jajko do posmarowania bułeczek przed pieczeniem
- opcjonalnie: sezam, makiem lub innymi dodatkami do posypania bułeczek

Instrukcje:
1. Rozkrusz drożdże w miseczce, dodaj cukier i łyżeczkę mąki. Zalej ciepłą wodą i dokładnie wymieszaj. Odstaw na 10-15 minut, aż drożdże zaczną się pienić.
2. W większej misce wymieszaj mąkę z solą. Dodaj rozczyn z drożdży oraz olej roślinny.
3. Zagniataj ciasto rękami lub za pomocą miksera z hakiem do ciasta, aż będzie gładkie i elastyczne. Jeśli będzie zbyt klejące, dodawaj po trochu mąki.
4. Ciasto przykryj ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu na około godzinę, aż podwoi swoją objętość.
5. Gdy ciasto wyrośnie, wyjmij je na oprószoną mąką stolnicę i podziel na równe porcje (na około 10-12 mniejszych bułeczek lub 6 większych).
6. Formuj z porcji kulki, a następnie delikatnie spłaszczaj je dłonią i układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostaw odrobinę miejsca pomiędzy bułeczkami.
7. Jeśli chcesz, możesz teraz posmarować bułeczki roztrzepanym jajkiem i posypać sezamem lub maka.
8. Odstaw bułeczki na kolejne 20-30 minut, aby ponownie podrosły.
9. Podgrzej piekarnik do temperatury 200°C i piecz bułeczki przez około 15-20 minut, aż staną się złote i dobrze urosną.
10. Wyjmij bułeczki z piekarnika i odłóż na kratkę do ostygnięcia. Smacznego!

Podobne przepisy

bułki jak z piekarni
chleb jak z piekarni
bułeczki bao
fit buleczki
bułeczki jogurtowe