Przepis na bułeczki maślane drożdżowe 📖

Oto przepis na bułeczki maślane drożdżowe:

Składniki:
- 500g mąki pszennej
- 200ml ciepłego mleka
- 100g masła, w temperaturze pokojowej
- 50g cukru
- 1 łyżeczka soli
- 25g świeżych drożdży lub 1 łyżeczka suchych drożdży
- 2 jajka
- opcjonalnie: mleko i cukier do posypania bułeczek

Instrukcje:
1. Jeśli używasz świeżych drożdży, rozpuść je w ciepłym mleku i pozostaw na kilka minut, aż drożdże się rozpuszczą. Jeśli używasz suchych drożdży, dodaj je bezpośrednio do mąki.

2. W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier i sól. Dodaj rozpuszczone drożdże lub suchze drożdże do mąki i wymieszaj.

3. Dodaj masło i 1 jajko. Wyrabiaj ciasto przez kilka minut, aż składniki dobrze się połączą i ciasto stanie się elastyczne.

4. Przykryj misę ściereczką i pozostaw ciasto do wyrośnięcia na około 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.

5. Po wyrośnięciu ciasta, rozgrzej piekarnik do 180°C.

6. Wyjmij ciasto z miski i podziel je na równe porcje. Formuj z ciasta małe kulki i układaj je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, odstępując je od siebie.

7. Opcjonalnie, możesz posmarować bułeczki lekko rozmąconym jajkiem oraz posypać je cukrem. Możesz również skropić je mlekiem przed pieczeniem.

8. Wstaw blaszkę do nagrzanego piekarnika i piecz bułeczki przez około 15-20 minut, aż staną się złote. Upewnij się, że wewnętrzna temperatura bułeczek wynosi około 90°C, aby mieć pewność, że ciasto jest upieczone.

9. Po upieczeniu, wyjmij bułeczki z piekarnika i pozostaw je do ostygnięcia przed podaniem.

Smacznego!

Podobne przepisy

ciasto drożdżowe maślane
bułeczki drożdżowe bez nadzienia
bułeczki drożdżowe z nadzieniem
bułeczki drożdżowe z jabłkami
bułeczki drożdżowe z jagodami