Przepis na bułeczki rogaliki drożdżowe 📖

Składniki:
- 500g mąki pszennej
- 250ml ciepłego mleka
- 75g cukru
- 100g masła, rozpuszczonego
- 2 jajka
- 1 łyżeczka soli
- 25g świeżych drożdży
- konfitura o wybranym smaku (np. truskawkowa)

Przygotowanie:
1. W niewielkiej miseczce rozpuść drożdże w połowie szklanki ciepłego mleka i dodaj łyżeczkę cukru. Odstaw na 15 minut, aż drożdże rozejrzą się.
2. W dużym naczyniu wymieszaj mąkę z solą i pozostałym cukrem.
3. Dodaj rozpuszczone masło, jajka i zaczyn z drożdży. Wlej resztę ciepłego mleka.
4. Wyrośl ciasto, aż podwoi swoją objętość. Możesz przykryć naczynie ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 1-2 godziny.
5. Po wyrośnięciu ciasta, rozwałkuj je na okrągły placek o około 1 cm grubości. Pokrój na ośmiokątne kawałki.
6. Na każdym kawałku rozsmaruj niewielką ilość konfitury (ok. 1 łyżeczka) na szerszym końcu.
7. Zwijaj placuszki, zaczynając od szerszego końca, aż do zrobienia rogalika.
8. Układaj rogaliki na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odpowiednią odległość między nimi.
9. Odstaw rogaliki na kolejne 20-30 minut, aby trochę wyrosły.
10. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C.
11. Wstaw blaszkę z rogalikami do piekarnika i piecz przez około 15-20 minut, aż rogaliki będą złote i ładnie wypieczone.
12. Po wyjęciu z piekarnika, lekko wystudź rogaliki na kratce.

Gotowe! Smacznego!

Podobne przepisy

bułeczki drożdżowe z dżemem
bułeczki drożdżowe z olejem
bułeczki drożdżowe bez nadzienia
bułeczki drożdżowe na słono
bułeczki drożdżowe bez mleka