Przepis na bulion mięsno warzywny 📖
Oto przepis na bulion mięsno-warzywny:Składniki:
- 500 g mięsa (np. wołowe, drobiowe lub wieprzowe)
- 2 duże marchewki, obrane i pokrojone na plastry
- 2 łodygi selera, pokrojone w kostkę
- 1 duża cebula, obrana i pokrojona w kostkę
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 1 pietruszka, obrana i pokrojona w kostkę
- kilka liści laurowych
- kilka ziaren pieprzu
- sól, do smaku
- 2 litry wody
Instrukcje:
1. W dużym garnku zagotuj wodę.
2. Dodaj mięso i gotuj je przez około 15 minut. W ten sposób usuniesz nieczystości.
3. Po 15 minutach wylej wodę z garnka i spłucz mięso pod bieżącą wodą.
4. Wlej świeżą wodę do garnka i dodaj mięso, cebulę, seler, marchewki, pietruszkę, czosnek, liście laurowe i ziarna pieprzu.
5. Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez około 1-2 godziny, aż mięso będzie miękkie, a warzywa dobrze ugotowane i aromatyczne.
6. Pod koniec gotowania dodaj sól, aby doprawić bulion według własnego gustu.
7. Po ugotowaniu odcedź bulion przez sitko, aby pozbyć się mięsa, warzyw i przypraw.
8. Bulion mięsno-warzywny jest gotowy do podania. Możesz go wykorzystać jako bazę do zup, sosów lub jako samodzielne danie.
Smacznego!