Przepis na bułki cebulowe 📖

Oto przepis na pyszne bułki cebulowe:

Składniki:
- 500 g mąki
- 25 g drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1 szklanka letniej wody
- 2 cebule
- 2 łyżki oleju
- 1 jajko

Przygotowanie:
1. W misce rozpuszczamy drożdże w letniej wodzie, dodajemy cukier i mieszamy. Odstawiamy na około 10 minut, aż drożdże się aktywują.
2. Do miski z drożdżami dodajemy mąkę i sól, następnie wyrabiamy ciasto ręcznie lub za pomocą miksera z hakiem do wyrabiania ciasta.
3. Gdy ciasto zacznie się odchodzić od ścianek miski i będzie elastyczne, odstawiamy je do wyrośnięcia na około 1 godzinę w ciepłe miejsce, przykrywając ściereczką.
4. W międzyczasie cebule obieramy, kroimy w cienkie piórka i podsmażamy na patelni na oleju, aż staną się złote i miękkie. Odstawiamy do ostygnięcia.
5. Gdy ciasto wyrośnie, wycinamy z niego kawałki, formujemy bułeczki i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
6. Na wierzch bułek smarujemy rozbełtane jajko i posypujemy uprażonymi cebulkami.
7. Pieczemy w nagrzanym piekarniku o temperaturze 200°C przez około 20-25 minut, aż bułki nabiorą złocistego koloru.
8. Po upieczeniu wyjmujemy bułki z piekarnika i studzimy na kratce.

Gotowe! Teraz możesz cieszyć się pysznymi bułkami cebulowymi. Smacznego!

Podobne przepisy

cebulowe krążki
ciasto cebulowe
placki cebulowe
naleśniki cebulowe
bulki