Przepis na bułki ciemne 📖

Przepis na bułki ciemne:

Składniki:
- 500g mąki pełnoziarnistej
- 300ml ciepłej wody
- 7g suchych drożdży
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżki oleju roślinnego
- nasiona do posypania (np. słonecznika, maków, dyni)

Instrukcje:
1. W dużym naczyniu wymieszaj suchą mąkę z solą.
2. W osobnej misce rozpuść drożdże w ciepłej wodzie i dodaj miód. Pozostaw na kilka minut, aż drożdże zaczną się aktywować i stworzą piankę na powierzchni.
3. Dodaj drożdże z wodą do mąki. Dodaj również olej roślinny.
4. Dobrze wymieszaj składniki, aż powstanie elastyczne ciasto.
5. Przenieś ciasto na stolnicę i wyrabiaj przez około 10 minut, aż będzie gładkie i elastyczne.
6. Umieść ciasto z powrotem w misce i przykryj je czystą ściereczką. Pozostaw je w ciepłym miejscu na około 1-2 godziny, aż podwoi swoją objętość.
7. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wyjmij je z miski i uformuj z niego małe bułki, dając im kształt owalny.
8. Rozłóż bułki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
9. Posyp bułki nasionami według uznania.
10. Przykryj bułki ściereczką i pozostaw na kolejne 30-60 minut na ponowne wyrośnięcie.
11. Nagrzej piekarnik do temperatury 200°C.
12. Gdy bułki wyrosną, włóż je do piekarnika i piecz przez około 20-25 minut, aż staną się złociste.
13. Wyjmij bułki z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia na kratce.

Bułki ciemne gotowe! Teraz można je cieszyć się jako zdrową przekąskę lub jako podstawę dla kanapek. Smacznego!

Podobne przepisy

winogrona ciemne
te bułki
bułki hot dog
bulki
bułki wiejskie