Przepis na bułki ciemne 📖
Przepis na bułki ciemne:Składniki:
- 500g mąki pełnoziarnistej
- 300ml ciepłej wody
- 7g suchych drożdży
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżki oleju roślinnego
- nasiona do posypania (np. słonecznika, maków, dyni)
Instrukcje:
1. W dużym naczyniu wymieszaj suchą mąkę z solą.
2. W osobnej misce rozpuść drożdże w ciepłej wodzie i dodaj miód. Pozostaw na kilka minut, aż drożdże zaczną się aktywować i stworzą piankę na powierzchni.
3. Dodaj drożdże z wodą do mąki. Dodaj również olej roślinny.
4. Dobrze wymieszaj składniki, aż powstanie elastyczne ciasto.
5. Przenieś ciasto na stolnicę i wyrabiaj przez około 10 minut, aż będzie gładkie i elastyczne.
6. Umieść ciasto z powrotem w misce i przykryj je czystą ściereczką. Pozostaw je w ciepłym miejscu na około 1-2 godziny, aż podwoi swoją objętość.
7. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wyjmij je z miski i uformuj z niego małe bułki, dając im kształt owalny.
8. Rozłóż bułki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
9. Posyp bułki nasionami według uznania.
10. Przykryj bułki ściereczką i pozostaw na kolejne 30-60 minut na ponowne wyrośnięcie.
11. Nagrzej piekarnik do temperatury 200°C.
12. Gdy bułki wyrosną, włóż je do piekarnika i piecz przez około 20-25 minut, aż staną się złociste.
13. Wyjmij bułki z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia na kratce.
Bułki ciemne gotowe! Teraz można je cieszyć się jako zdrową przekąskę lub jako podstawę dla kanapek. Smacznego!