Przepis na bułki do burgerów thermomix 📖

Oto przepis na bułki do burgerów przygotowane za pomocą Thermomix:

Składniki:
- 500g mąki pszennej
- 1 łyżka drożdży instant
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 30g masła, rozpuszczonego
- 300ml ciepłej wody
- 1 jajko, roztrzepane (opcjonalnie, do posmarowania bułek)

Sposób przygotowania:

1. Wsyp mąkę do misy Thermomix i dodaj drożdże, cukier i sól. Włącz urządzenie na prędkość 3 przez 10 sekund, aby składniki się wymieszały.

2. Dodaj rozpuszczone masło i ciepłą wodę do miski. Włącz mieszanie Thermomix na prędkość 4 przez 3 minuty, aż składniki dobrze się połączą i utworzą jednolite ciasto.

3. Wyjmij ciasto z miski i umieść je na oprószonym mąką blacie. Podziel je na 8-10 równych części i uformuj z każdej części kulki.

4. Umieść kulki na blasze do pieczenia, odległe od siebie. Przykryj je czystą ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia przez około 1 godzinę, aż podwoją swoją objętość.

5. Przed nagrzaniem piekarnika do 180°C, delikatnie posmaruj bułki roztrzepanym jajkiem, jeśli chcesz, aby miały złocistą skórkę.

6. Piecz bułki w nagrzanym piekarniku przez około 15-20 minut, aż staną się złociste na wierzchu.

7. Wyjmij bułki z piekarnika i pozostaw je do ostygnięcia na kratce.

Twoje pyszne bułki do burgerów są gotowe do użycia!

Podobne przepisy

fit bułki do burgerów
bulki do burgerow
bułki maślane do burgerów
bułki kajzerki thermomix
bułki do hamburgerów thermomix