Przepis na bułki do burgerów thermomix 📖
Oto przepis na bułki do burgerów przygotowane za pomocą Thermomix:Składniki:
- 500g mąki pszennej
- 1 łyżka drożdży instant
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 30g masła, rozpuszczonego
- 300ml ciepłej wody
- 1 jajko, roztrzepane (opcjonalnie, do posmarowania bułek)
Sposób przygotowania:
1. Wsyp mąkę do misy Thermomix i dodaj drożdże, cukier i sól. Włącz urządzenie na prędkość 3 przez 10 sekund, aby składniki się wymieszały.
2. Dodaj rozpuszczone masło i ciepłą wodę do miski. Włącz mieszanie Thermomix na prędkość 4 przez 3 minuty, aż składniki dobrze się połączą i utworzą jednolite ciasto.
3. Wyjmij ciasto z miski i umieść je na oprószonym mąką blacie. Podziel je na 8-10 równych części i uformuj z każdej części kulki.
4. Umieść kulki na blasze do pieczenia, odległe od siebie. Przykryj je czystą ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia przez około 1 godzinę, aż podwoją swoją objętość.
5. Przed nagrzaniem piekarnika do 180°C, delikatnie posmaruj bułki roztrzepanym jajkiem, jeśli chcesz, aby miały złocistą skórkę.
6. Piecz bułki w nagrzanym piekarniku przez około 15-20 minut, aż staną się złociste na wierzchu.
7. Wyjmij bułki z piekarnika i pozostaw je do ostygnięcia na kratce.
Twoje pyszne bułki do burgerów są gotowe do użycia!