Przepis na bułki do hamburgerów thermomix 📖

Oto przepis na pyszne bułki do hamburgerów z użyciem Thermomixa:

Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 7 g suchych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 250 ml ciepłej wody
- 50 ml oleju roślinnego
- 1 jajko (opcjonalnie, do posmarowania bułek)
- sezam (opcjonalnie, do posypania bułek)

Instrukcje:
1. Wsyp mąkę do misy Thermomixa i dodaj suchye drożdże, cukier i sól. Wymieszaj na prędkości 3 przez 5 sekund.
2. Dodaj ciepłą wodę i olej. Ustaw termostat na 37 stopni Celsjusza i wybierz program zagniatania ciasta (np. program na ciasto drożdżowe) na prędkości 3-4. Pozostaw ciasto w termomiksie przez około 2 minuty lub aż stanie się elastyczne.
3. Wyjmij ciasto z misy i uformuj z niego kulę. Przenieś ją do miski wyłożonej mąką i przykryj ściereczką. Pozwól ciastu wyrosnąć przez około 1 godzinę lub aż podwoi swoją objętość.
4. Po wyrośnięciu ciasta, przełóż je na oprószoną mąką powierzchnię i podziel na 8-10 mniejszych kawałków.
5. Uformuj z każdego kawałka bułki o kształcie kulki i odstaw na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pozostaw je na 15 minut, aby jeszcze trochę podrosły.
6. W międzyczasie, rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza.
7. Jeśli masz ochotę, roztrzep jajko i posmaruj nim wierzch bułek. Następnie posyp je sezamem.
8. Włóż blachę do nagrzanego piekarnika i piecz bułki przez około 15-20 minut, aż staną się złociste.
9. Po upieczeniu, wyjmij bułki z piekarnika i pozostaw je do ostygnięcia na kratce.

Gotowe! Teraz możesz cieszyć się świeżymi bułkami do hamburgerów, które możesz wypełnić swoimi ulubionymi składnikami. Smacznego!

Podobne przepisy

bułki do hamburgerów
fit bułki do hamburgerów
bułki do hamburgerów fit
bułki do hamburgerów kwestia smaku
bułki kajzerki thermomix