Przepis na bułki jagodzianki 📖
Oto prosty przepis na pyszne bułki jagodzianki:Składniki:
- 500g mąki pszennej
- 250ml ciepłego mleka
- 75g cukru
- 75g masła (rozpuszczonego)
- 1 jajko
- 7g suszonego drożdży
- 1/2 łyżeczki soli
- 250g jagód
- cukier puder (do posypania)
Instrukcje:
1. W misce rozpuść drożdże w ciepłym mleku i odstaw na około 10 minut, aż drożdże zaczną działać.
2. Dodaj cukier, rozpuszczone masło, jajko i sól do drożdży w misce. Wymieszaj do połączenia składników.
3. Stopniowo dodawaj mąkę do miski i zagniataj ciasto. Zagniataj przez około 5-7 minut, aż ciasto będzie elastyczne i gładkie.
4. Pokryj miskę ściereczką i odstaw na ciepłe miejsce na około 1-2 godziny, aż ciasto podwoi swoją objętość.
5. Po wyrośnięciu ciasta, odrywaj kawałki i formuj z nich bułki. Umieść jagody wewnątrz każdej bułki i formuj je w okręgi.
6. Ułóż bułki na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia.
7. Odstaw bułki na 15-20 minut, aby ponownie wyrosły.
8. Nagrzej piekarnik do 180°C. Piecz bułki przez około 15-20 minut, aż staną się lekko złociste.
9. Po upieczeniu, wystudź bułki na kratce do pieczenia. Posyp je cukrem pudrem przed podaniem.
Teraz możesz cieszyć się smacznymi bułkami jagodziankami!