Przepis na jagodzianki bulki 📖

Składniki:
- 500 g mąki
- 250 ml ciepłego mleka
- 100 g cukru
- 100 g masła, rozpuszczonego
- 25 g drożdży świeżych
- 2 jajka
- Szczypta soli
- 300 g jagód (świeżych lub mrożonych)
- Cukier puder (do posypania)

Instrukcje:
1. Mąkę przesiej do dużej miski, dodaj cukier i sól. Wymieszaj.

2. Rozetrzyj drożdże w ciepłym mleku, dodaj do mąki wraz z masłem rozpuszczonym w niewielkiej ilości mleka. Dodaj jajka. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj, aż powstanie jednolite ciasto.

3. Przykryj miskę ściereczką i odstaw na około godzinę w ciepłe miejsce. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.

4. Po wyrośnięciu ciasta, podsyp blatem mąką i wyłóż ciasto. Delikatnie rozwałkuj na grubość około 1 cm.

5. Wykrój okręgi o średnicy około 10 cm.

6. Na każdym okręgu umieść około 1-2 łyżek jagód, zlej brzegi, a następnie zwiń w kulki.

7. Układaj kulki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy między nimi.

8. Przykryj kulki ściereczką i pozostaw na 15-20 minut do ponownego wyrośnięcia.

9. W międzyczasie nagrzej piekarnik do temperatury 180°C.

10. Po upływie czasu piecz jagodzianki w nagrzanym piekarniku przez około 15-20 minut, aż staną się rumiane.

11. Po upieczeniu jagodzianek, wyjmij z piekarnika i pozostaw do lekkiego ostygnięcia.

12. Posyp jagodzianki cukrem pudrem i podawaj ciepłe.

Smacznego!

Podobne przepisy

bułki jagodzianki
bułki jagodzianki z kruszonką
drożdżowe bułki jagodzianki
jagodzianki lux
jagodzianki