Przepis na bulki orkiszowe 📖
Składniki:- 500 g mąki orkiszowej
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka suchych drożdży
- 300 ml letniej wody
- 1 jajko
- 2 łyżki oliwy
Przygotowanie:
1. W misce wymieszaj mąkę orkiszową, sól, cukier i drożdże.
2. Dodaj letnią wodę, jajko oraz oliwę i wymieszaj składniki, aż powstaną gładkie ciasto.
3. Przełóż ciasto na stolnicę oprószoną mąką i wyrabiaj przez ok. 10 minut, aż będzie elastyczne i gładkie.
4. Przełóż ciasto do miski, przykryj ściereczką i odstaw na ok. 1 godzinę w ciepłe miejsce, aby podwoiło swoją objętość.
5. Po tym czasie wyjmij ciasto z miski i ponownie przełóż na stolnicę oprószoną mąką.
6. Odkrawaj kawałki ciasta o wielkości ok. 80-100 g i uformuj z nich kulki. Układaj kulki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, odstaw na 10 minut na lekkie wyrośnięcie.
7. Podpiecz bułki orkiszowe w nagrzanym do 200 stopni Celsjusza piekarniku przez ok. 15-20 minut, aż będą rumiane i chrupiące. Gotowe!