Przepis na bułki pszenne z ziarnami 📖

Składniki:
- 500g mąki pszennej
- 7g drożdży instant
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 300ml ciepłej wody
- 3 łyżki mieszanki ziaren (np. słonecznika, dyni, sezamu)

Przygotowanie:
1. W małej misce rozpuść drożdże w ciepłej wodzie, dodaj cukier i poczekaj, aż drożdże zaczną pracować (około 5 minut).
2. W dużej misce wymieszaj mąkę i sól. Dodaj rozpuszczone drożdże do mąki i zagnieć ciasto rękoma, aż będzie elastyczne i gładkie. Jeśli ciasto jest zbyt suche, dodaj trochę więcej ciepłej wody. Jeśli jest za wilgotne, dodaj nieco mąki.
3. Gdy ciasto jest gotowe, przykryj je ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.
4. Po wyrośnięciu ciasta, włóż je na stolnicę i delikatnie wywałkuj na prostokąt. Posyp mieszanką ziaren na wierzchu ciasta.
5. Zwij ciasto wzdłuż krótszego boku i pokrój na równe kawałki o grubości około 3-4 cm.
6. Układaj bułki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i przykryj je ściereczką na około 30 minut, aby jeszcze raz podrosły.
7. W międzyczasie nagrzej piekarnik do 200°C.
8. Po upływie czasu piecz bułki w nagrzanym piekarniku przez około 15-20 minut, aż staną się rumiane i chrupiące.
9. Po wyjęciu z piekarnika pozostaw do ostygnięcia na kratce. Smacznego!

Podobne przepisy

bułki pszenne bez drożdży
bułki pszenne na drożdżach
bułki pszenne drożdżowe
bułki z ziarnami
bułki razowe z ziarnami