Przepis na bułki razowe z ziarnami 📖

Oto przepis na bułki razowe z ziarnami:

Składniki:
- 500g mąki razowej
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka suchych drożdży
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 350ml letniej wody
- 4 łyżki mieszanki ziaren (np. słonecznika, siemienia lnianego, dyni, sezamu)

Instrukcje:
1. W dużym naczyniu wymieszaj mąkę razową, sól, cukier i suchye drożdże.
2. Dodaj oliwę z oliwek i letnią wodę. Zagniataj ciasto przez około 10 minut, aż stanie się gładkie i elastyczne.
3. Posyp powierzchnię ciasta mąką razową i przykryj ściereczką. Pozostaw do wyrośnięcia na około 1-2 godziny, aż podwoi swoją objętość.
4. Po wyrośnięciu ciasta, przełóż je na lekko oprószoną mąką powierzchnię. Delikatnie rozwałkuj ciasto na prostokąt.
5. Posyp wierzch ciasta mieszanką ziaren i delikatnie dociskaj je do ciasta.
6. Zwijaj ciasto od krótszej strony, formując roladę. Następnie pokrój roladę na równe kawałki, każdy o grubości około 3-4cm.
7. Układaj kawałki ciasta na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy między nimi. Pozostaw je jeszcze na około 20 minut, aby trochę wyrosły.
8. W międzyczasie, rozgrzej piekarnik do temperatura 200°C.
9. Włóż blaszkę z bułkami do rozgrzanego piekarnika i piecz przez około 20-25 minut, do momentu gdy staną się złociste na wierzchu.
10. Wyjmij bułki z piekarnika i pozostaw je na kratce do całkowitego ostygnięcia przed podaniem.

Smacznego!

Podobne przepisy

bułki z ziarnami
bułki razowe
bułki pszenne z ziarnami
bułki razowe bez drożdży
bułki razowe ze słonecznikiem