Przepis na bułki razowe żytnie 📖

Oto przepis na domowe bułki razowe żytnie:

Składniki:
- 500g mąki razowej żytniej
- 10g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka cukru
- 300ml ciepłej wody
- 2 łyżki oleju

Instrukcje:

1. Rozkrusz drożdże i wymieszaj je z cukrem w niewielkiej miseczce. Zalej sporą ilością ciepłej wody tak, aby drożdże mogły się rozpuścić. Odstaw na 10 minut, aż powstanie pianka na powierzchni.

2. W dużej misce wymieszaj mąkę razową żytnią oraz sól. Następnie wlej roztarte drożdże i olej. Zaczynaj mieszanie składników, stopniowo dodając ciepłą wodę.

3. Zagnieć ciasto na stolnicy przez około 10-15 minut, aż stanie się elastyczne i gładkie. Jeżeli jest zbyt lepkie, dosyp odrobinę mąki.

4. Przykryj misę ściereczką i pozostaw ciasto do wyrośnięcia na około 2 godziny w ciepłym miejscu. Powinno podwoić swoją objętość.

5. Gdy ciasto podrosło, przygotuj formy na bułki. Możesz pokroić i uformować kształt bułeczek lub wykorzystać specjalne foremki.

6. Układaj bułki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i ponownie je przykryj. Pozostaw je do ponownego wyrośnięcia na około 1 godzinę.

7. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do temperatury 200°C.

8. Kiedy bułki podrosną, włóż je do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 20-25 minut, aż staną się złociste na wierzchu.

9. Wyjmij bułki razowe z piekarnika i ostudź na kratce. Gotowe do podania!

Smacznego!

Podobne przepisy

bułki żytnie
bułki razowe
bułki razowe z ziarnami
bułki pszenno razowe
bułki razowe bez drożdży