Przepis na bułki razowe żytnie 📖
Oto przepis na domowe bułki razowe żytnie:Składniki:
- 500g mąki razowej żytniej
- 10g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka cukru
- 300ml ciepłej wody
- 2 łyżki oleju
Instrukcje:
1. Rozkrusz drożdże i wymieszaj je z cukrem w niewielkiej miseczce. Zalej sporą ilością ciepłej wody tak, aby drożdże mogły się rozpuścić. Odstaw na 10 minut, aż powstanie pianka na powierzchni.
2. W dużej misce wymieszaj mąkę razową żytnią oraz sól. Następnie wlej roztarte drożdże i olej. Zaczynaj mieszanie składników, stopniowo dodając ciepłą wodę.
3. Zagnieć ciasto na stolnicy przez około 10-15 minut, aż stanie się elastyczne i gładkie. Jeżeli jest zbyt lepkie, dosyp odrobinę mąki.
4. Przykryj misę ściereczką i pozostaw ciasto do wyrośnięcia na około 2 godziny w ciepłym miejscu. Powinno podwoić swoją objętość.
5. Gdy ciasto podrosło, przygotuj formy na bułki. Możesz pokroić i uformować kształt bułeczek lub wykorzystać specjalne foremki.
6. Układaj bułki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i ponownie je przykryj. Pozostaw je do ponownego wyrośnięcia na około 1 godzinę.
7. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do temperatury 200°C.
8. Kiedy bułki podrosną, włóż je do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 20-25 minut, aż staną się złociste na wierzchu.
9. Wyjmij bułki razowe z piekarnika i ostudź na kratce. Gotowe do podania!
Smacznego!