Przepis na bułki wrocławskie thermomix 📖
Oto przepis na bułki wrocławskie przygotowane z użyciem termomiksera Thermomix:Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 300 ml letniej wody
- 25 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżki oleju roślinnego
- opcjonalnie: 1 jajko do posmarowania
Instrukcje:
1. Wlej letnią wodę do kubka termomiksera Thermomix.
2. Dodaj świeże drożdże i cukier. Zamknij kubek i wymieszaj przez 2-3 sekundy na prędkości 2.
3. Pozostaw mieszaninę na 10 minut, aby drożdże mogły się rozpuścić.
4. Dodaj mąkę, sól i olej do kubka wraz z rozpuszczonymi drożdżami.
5. Zamknij kubek i zagniataj ciasto na prędkości 3-4 przez około 3-4 minuty, aż składniki dobrze się połączą i ciasto będzie gładkie.
6. Wyjmij ciasto z kubka i przełóż je do miski wysypanej mąką. Przykryj miskę ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na około 1-2 godziny w ciepłym miejscu, aż objętość ciasta się podwoi.
7. Po wyrośnięciu ciasta podziel je na mniejsze części i uformuj bułki dowolnego kształtu.
8. Układaj bułki na blasze do pieczenia, pozostawiając nieco miejsca między nimi.
9. Jeśli chcesz, możesz posmarować bułki roztrzepanym jajkiem dla efektu złocistego wierzchu.
10. Piecz bułki w rozgrzanym piekarniku do temperatury 200 stopni Celsjusza przez około 15-20 minut lub aż staną się złociste i miękkie.
Po upieczeniu możesz cieszyć się świeżymi, aromatycznymi bułkami wrocławskimi. Smacznego!