Przepis na bulki z rabarbarem i kruszonką 📖

Składniki:
- 300g rabarbaru
- 200g cukru
- 400g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 100g miękkiego masła
- 2 jajka
- 200ml mleka
- szczypta soli
- 50g pokruszonych orzechów lub migdałów (opcjonalnie)

Kruszonka:
- 100g mąki pszennej
- 50g cukru
- 50g zimnego masła

Przygotowanie:
1. Rabarbar umyj, obierz i pokrój w kostkę. Posyp go 100g cukru i odstaw na około 30 minut, aby puścił sok.

2. W międzyczasie przygotuj kruszonkę. W misce wymieszaj mąkę i cukier, a następnie dodaj zimne masło. Rozgnieć składniki palcami, aż powstanie kruszonka. Odstaw na bok.

3. W osobnej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną oraz szczyptę soli.

4. W drugiej misce utrzyj miękkie masło razem z pozostałym cukrem, aż powstanie gładka masa. Dodaj jajka i miksuj dalej.

5. Stopniowo dodawaj suchą mieszaninę z mąki do masy jajecznej, naprzemiennie z mlekiem. Całość dokładnie wymieszaj.

6. Do ciasta dodaj odsączony rabarbar i mieszaj delikatnie.

7. Wyłóż formę na muffinki papilotkami. Napełnij każdą papilotkę ciastem.

8. Na wierzch każdej bułeczki posyp kruszonką. Opcjonalnie dodaj również pokruszone orzechy lub migdały.

9. Wstaw formę do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz przez około 25-30 minut, aż bulki nabiorą złotego koloru i będą sprężyste.

10. Gotowe bułki z rabarbarem i kruszonką wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.

Smacznego!

Podobne przepisy

placek z rabarbarem kruszonką
ciasto z rabarbarem i kruszonką
ciasto z rabarbarem z kruszonką
pyszne ciasto z rabarbarem i kruszonką
kruche ciasto z rabarbarem i kruszonką