Przepis na burgery rybne 📖

Oto przepis na pyszne burgery rybne:

Składniki:
- 500 g filetów rybnych (np. łososia, dorsza, tuńczyka)
- 1 jajko
- 3 łyżki bułki tartej
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 1 mała cebula, drobno posiekana
- 2 łyżki posiekanego świeżego koperku
- 1 łyżeczka musztardy
- Sok z połowy cytryny
- Sól i pieprz do smaku
- Bułki do hamburgerów
- Liście sałaty, plasterek pomidora i plaster sera

Instrukcje:
1. Filety rybne dokładnie umyj i osusz.
2. Posiekane filety rybne przełóż do dużej miski.
3. Dodaj jajko, bułkę tartą, czosnek, cebulę, koperek, musztardę, sok z cytryny, sól i pieprz do miski z filetami rybnymi.
4. Delikatnie wymieszaj wszystko razem, aż składniki się połączą.
5. Formuj burgery o dowolnym rozmiarze z masą rybną.
6. Rozgrzej płaską patelnię z odrobiną oliwy lub oleju.
7. Smaż burgery na średnim ogniu przez około 4-5 minut z każdej strony, aż będą złociste i chrupiące.
8. Podgrzej bułki do hamburgerów na suchej patelni lub w tosterze.
9. Na spód bułki połóż liście sałaty, plasterek pomidora, a na to ułożony wcześniej burger rybny.
10. Na wierzch możesz dodać plaster sera i przykryć drugą połową bułki.
11. Smacznego!

Podobne przepisy

rybne frosta
hamburgery rybne
danie rybne
pulpety rybne
mielone rybne