Przepis na rybne frosta 📖

Przepis na rybne frosta:

Składniki:
- Filety z białej ryby (np. dorsz, mintaj) - ilość według preferencji
- Bułka tarta
- Mąka pszenna
- Jajka
- Sól i pieprz do smaku
- Rzepakowy olej do smażenia

Instrukcje:
1. Oczyść i opłucz filety z ryby, osusz je papierowym ręcznikiem.
2. Przygotuj trzy miski - w jednej umieść mąkę pszeniczną, w drugiej rozbij jajka i dokładnie je roztrzep, a w trzeciej umieść bułkę tartą.
3. W misce z jajkami dodaj odrobinę soli i pieprzu, wymieszaj.
4. Rozgrzej olej w głębokim rondlu lub garnku, tak aby zanurzyć w nim filety ryby.
5. Teraz zanurzaj filety rybne kolejno w mące, jajku i bułce tartej, zapewniając, że są one równomiernie pokryte każdym składnikiem.
6. Delikatnie wrzucaj przygotowane filety do rozgrzanego oleju i smaż na złoty kolor z obu stron. Możesz smażyć po 2-3 filety na raz, aby uniknąć przegrzewania oleju i zbytniego tłoczenia.
7. Po zrumienieniu i osiągnięciu chrupiącej konsystencji, wyjmij filet z oleju i umieść na papierowym ręczniku, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
8. Powtórz proces smażenia dla pozostałych filetów.

Podawaj rybne frosta na gorąco z ulubionymi dodatkami, takimi jak frytki, surówka, sos tartar czy chrupiąca sałata. Smacznego!

Podobne przepisy

rybne bezglutenowe
risotto rybne
pulpety rybne
mielone rybne
leczo rybne