Przepis na burgery warzywne 📖
Oto przepis na burgery warzywne:Składniki:
- 400g ciecierzycy z puszki, odcedzonej
- 1 duża cebula, drobno posiekana
- 2 ząbki czosnku, przeciśnięte
- 1 marchewka, starta na tarce o grubych oczkach
- 1 łyżka posiekanej świeżej natki pietruszki
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 jajko
- 1 łyżeczka mielonego kuminu
- 1/2 łyżeczki mielonego koriandru
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżka oleju roślinnego
Dodatkowe składniki:
- bułki do hamburgerów
- sałata
- plastry pomidora
- plastry ogórka
- plaster sera żółtego
Przygotowanie:
1. W misce rozgnieć ciecierzycę widelcem, tak aby powstała pastę.
2. Dodaj posiekaną cebulę, przeciśnięty czosnek, startą marchewkę, posiekaną natkę pietruszki, mąkę ziemniaczaną, jajko, kumin, koriander, sól i pieprz. Wszystko dokładnie wymieszaj.
3. Formuj z masy burgery o wybranym rozmiarze.
4. Rozgrzej olej w patelni i usmaż burgery z obu stron na złoty kolor.
5. Bułki do hamburgerów przekrój na pół i podgrzej je na suchej patelni.
6. Na spodzie bułki umieść liść sałaty, plaster pomidora, burgera warzywnego oraz plaster sera.
7. Przykryj górną częścią bułki i podawaj.
Smacznego!