Przepis na burgery z jelenia 📖
Przepis na burgery z jelenia:Składniki:
- 500g mielonego mięsa z jelenia
- 1 jajko
- 1 cebula, drobno posiekana
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 1 łyżka musztardy
- 1 łyżeczka worcestershire sauce
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 4 bułki do burgerów
- Sałata, pomidory i ogórki, do podania
- Sosy (np. majonez, keczup, musztarda), do podania
1. W dużej misce połącz mięso jelenia, jajko, posiekaną cebulę, czosnek, musztardę, worcestershire sauce, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj składniki, najlepiej rękoma, aż składniki się połączą.
2. Formuj porcje mięsa w nieduże placuszki odpowiedniej grubości i kształtu do bułek do burgerów.
3. Rozgrzej grill lub patelnię grillową na średnim ogniu. Gdy będzie odpowiednio rozgrzany, umieść na nim burgery z jelenia i grilluj z obu stron do uzyskania pożądanego stopnia przypieczenia mięsa.
4. W między czasie, przekrój bułki do burgerów na pół i lekko podgrzej je na grillu lub w tosterze.
5. Na dolną część bułki połóż plaster sałaty i krążki pomidora. Na to umieść upieczonego burgera z jelenia.
6. Dla dodatkowego smaku możesz dodać ulubione sosy i pokrojone ogórki. Przykryj górną częścią bułki i podawaj natychmiast.
Smacznego!