Przepis na burgery z serem pleśniowym 📖

Oto prosty przepis na burgery z serem pleśniowym:

Składniki:
- 500g mielonego mięsa (np. wołowego)
- 4 bułki do burgerów
- 100g sera pleśniowego (np. gorgonzoli)
- 1 cebula
- 4 plasterki pomidora
- Kilka liści sałaty
- 4 łyżki majonezu
- 2 łyżki musztardy
- Sól i pieprz do smaku
- Oliwa z oliwek (do smażenia)

Instrukcje:
1. W misce wymieszaj mielone mięso z odrobiną soli i pieprzu. Formuj cztery kotlety o grubości około 2 cm.
2. Rozgrzej patelnię na średnim ogniu, dodaj oliwę, a następnie usmaż kotlety z obu stron na złoty kolor i upieczone do środka (około 4-5 minut z każdej strony). Możesz również grillować kotlety na ruszcie na średnim ogniu przez około 5-6 minut z każdej strony.
3. Podczas gdy kotlety się pieką, pokrój cebulę na cienkie plasterki i podsmaż na tej samej patelni, aż zmięknie i lekko się zrumieni. Zdejmij z ognia i odłóż na bok.
4. Pokrój bułki do burgerów na pół i delikatnie podgrzej je na suchej patelni.
5. Teraz przygotuj sos: w miseczce wymieszaj majonez i musztardę.
6. Na spodnią część bułki połóż plasterki pomidora, a następnie liście sałaty.
7. Połóż na sałacie upieczony kotlet, a na nim plaster sera pleśniowego. Możesz delikatnie podgrzać kotlet w piekarniku, aby ser zaczęł się lekko topić.
8. Na górną część bułki nałóż sos majonezowo-musztardowy, a potem podsmażoną cebulę.
9. Połącz obie części burgera i przytrzymaj, aby się sklejły.
10. Powtórz te kroki dla pozostałych burgerów.
11. Burgery z serem pleśniowym są gotowe! Możesz je podać z frytkami, słonymi przekąskami lub świeżym, chrupiącym sałatką.

Życzę smacznego!

Podobne przepisy

makaron z serem pleśniowym
dewolaje z serem plesniowym
makaron ze szpinakiem z serem pleśniowym
tartę z gruszkami i serem pleśniowym
makaron ze szpinakiem i serem pleśniowym