Przepis na całą rybę z piekarnika 📖
Oto prosty przepis na pieczoną rybę:Składniki:
- Jedna średniej wielkości ryba (np. dorsz, mintaj, łosoś)
- Sok z jednej cytryny
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- Sól i pieprz do smaku
- Kilka gałązek świeżych ziół (np. rozmaryn, tymianek, estragon)
Instrukcje:
1. Przygotuj rybę poprzez dokładne jej oczyszczenie. Usuń łuski i sprawdź, czy nie ma żadnych ości w jej wnętrzu. Jeśli konieczne, poprosić sprzedawcę o jej przygotowanie.
2. Następnie przepłucz rybę pod bieżącą wodą i osusz ją papierowym ręcznikiem.
3. Wymieszaj sok z cytryny, oliwę z oliwek, sól i pieprz w miseczce, aby uzyskać marynatę.
4. Delikatnie pocieraj rybę przygotowaną wcześniej marynatą, upewniając się, że zostaną pokryte zarówno zewnętrzne, jak i wewnętrzne części ciała.
5. Odstaw rybę na 10-15 minut, aby marynata wniknęła w mięso.
6. W międzyczasie nagrzej piekarnik do temperatury 200°C.
7. Przygotuj blaszkę do pieczenia, na której zmieści się cała ryba. Możesz również użyć specjalnego naczynia do wysokich ryb.
8. Gdy piekarnik osiągnie temperaturę, umieść rybę na przygotowanej blaszce i wstaw do piekarnika.
9. Piecz rybę przez około 20-25 minut lub dopóki mięso nie stanie się delikatne i łatwo oddziela się od ości.
10. Pod koniec pieczenia, posyp rybę świeżymi ziołami. Pozwoli to dodatkowo wzbogacić smak i zapach przygotowywanego dania.
11. Po upieczeniu wyjmij rybę z piekarnika i podawaj na gorąco.
Możesz podać pieczoną rybę z ziemniakami, pieczywem lub różnymi sałatkami, aby stworzyć pełnowartościowy i smaczny posiłek. Smacznego!