Przepis na carbonara z boczkiem 📖
Składniki:- 250 g makaronu spaghetti
- 200 g boczku wędzonego, pokrojonego w plasterki
- 3 jajka
- 50 g sera pecorino, startego
- Sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku, przeciśnięty
Instrukcje:
1. W dużym garnku zagotuj osoloną wodę i ugotuj makaron al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odsącz wodę, ale zachowaj nieco płynu gotowania.
2. Na dużej patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj pokrojony boczek i smaż na średnim ogniu, aż będzie rumiany i chrupiący. Dodaj przeciśnięty czosnek i smaż przez minutę.
3. W średniej misce roztrzep jajka. Dodaj starty ser pecorino i odrobinę pieprzu. Wymieszaj dokładnie.
4. Do patelni z boczkiem i czosnkiem dodaj ugotowany makaron. Wymieszaj, aby boczek równomiernie pokrył makaron.
5. Przełóż makaron z boczkiem na średni ogień i dodaj jajka z serem. Cały czas mieszaj, dopóki sos jajeczny nie zgęstnieje i nie osiągnie konsystencji kremowej. Jeśli sos jest zbyt gęsty, dodaj niewielką ilość płynu gotowania makaronu.
6. Dopraw danie solą i pieprzem do smaku. Możesz również dodać trochę dodatkowego startego sera pecorino na wierzch.
7. Przełóż carbonarę z boczkiem na talerze i podawaj od razu, póki jest jeszcze gorąca. Smacznego!