Przepis na makaron carbonara z boczkiem 📖
Przepis na makaron carbonara z boczkiem:Składniki:
- 400g spaghetti
- 200g boczku w plastrach
- 3 jajka
- 50g startego parmezanu
- 50g startego sera pecorino
- 2 ząbki czosnku
- Sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Sposób przygotowania:
1. Na rozgrzaną patelnię dodaj oliwę z oliwek i podsmaż boczek, aż stanie się chrupiący i lekko zrumieniony. Następnie odstaw go na bok.
2. W dużym garnku zagotuj osoloną wodę i ugotuj spaghetti zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Po ugotowaniu odcedź makaron, ale zachowaj około ½ szklanki wody z gotowania.
3. W oddzielnym naczyniu roztrzep jajka. Dodaj do nich starty parmezan, ser pecorino oraz posiekany czosnek. Wszystko dokładnie wymieszaj.
4. Wróć do garnka z odcedzonym makaronem. Dodaj doń wcześniej przygotowany sos z jajek i serów. Dokładnie wymieszaj, tak aby cały makaron został pokryty sosem.
5. Jeśli sos jest zbyt gęsty, dodaj stopniowo trochę wody z gotowania makaronu. Cały czas mieszaj, aż uzyskasz jednolitą, kremową konsystencję sosu.
6. Dodaj przesmażony boczek i jeszcze raz wszystko wymieszaj.
7. Dopraw całość solą i świeżo zmielonym pieprzem według własnego smaku.
8. Podawaj na ciepło, posypując makaron dodatkową porcją startego sera.
Smacznego!