Przepis na cebulkę w zalewie 📖
Składniki:- 1 kg cebuli
- 1 litr octu
- 500 ml wody
- 4 łyżki soli
- 2 łyżki cukru
- kilka ziaren ziela angielskiego
- kilka goździków
- kilka liści laurowych
Przygotowanie:
1. Cebulę obierz i pokrój w grube plastry.
2. W dużym garnku zagotuj ocet, wodę, sól, cukier, ziele angielskie, goździki i liście laurowe.
3. Dodaj pokrojoną cebulę do zalewy i gotuj na małym ogniu przez około 10 minut.
4. Po ugotowaniu odcedź cebulę, a zalewę zostaw do ostygnięcia.
5. Cebulkę przełóż do słoików i zalej ostudzoną zalewą.
6. Zamknij słoiki szczelnie i przechowuj w chłodnym miejscu przez około tydzień, aby cebulka odpowiednio się przegryzła.
Cebulka w zalewie jest gotowa do spożycia i doskonale nada się jako dodatek do kanapek, dań mięsnych czy sałatek. Smacznego!