Przepis na chałka orkiszowa 📖

Składniki:
- 500g mąki orkiszowej
- 100g cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1 kostka drożdży
- 3 jajka
- 250ml letniego mleka
- 100g masła, rozpuszczonego
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- Bakalie do posypania (opcjonalnie)

Przygotowanie:
1. Drożdże rozpuszczamy w letnim mleku, dodajemy łyżeczkę cukru i 3 łyżki mąki. Całość mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut aż drożdże zaczną pracować.
2. W dużej misce mieszamy mąkę orkiszową, cukier i sól.
3. Do drożdżowego rozczynu dodajemy jajka, rozpuszczone masło i ekstrakt waniliowy. Całość dokładnie mieszamy.
4. Stopniowo dolewamy mieszankę mąki, cukru i soli, ciągle mieszając, aż składniki się połączą.
5. Wyrabiamy ciasto przez około 10 minut, aż będzie elastyczne i gładkie.
6. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1-2 godziny, aż podwoi swoją objętość.
7. Po wyrośnięciu, ciasto przekładamy na oprószoną mąką stolnicę i formujemy z niego chałkę.
8. Przenosimy chałkę na przygotowany blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
9. Odstawiamy chałkę jeszcze na około 30 minut do ponownego wyrośnięcia.
10. W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza.
11. Jeśli chcemy, możemy posypać chałkę bakaliami według własnych upodobań.
12. Pieczemy chałkę w nagrzanym piekarniku przez około 35-40 minut, aż będzie pięknie złocista i dobrze wypieczona.
13. Po upieczeniu chałkę wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do ostygnięcia przed podaniem.

Smacznego!

Podobne przepisy

nalesniki orkiszowa
tortille orkiszowa
pizze orkiszową
domowa tortilla orkiszowa
naleśniki z mąką orkiszową