Przepis na domowa tortilla orkiszowa 📖

Składniki:

- 1 szklanka mąki orkiszowej

- 1/2 szklanki wody

- 1/2 łyżeczki soli

- 2 łyżki oleju roślinnego

- ulubione składniki do nadzienia (np. mięso, warzywa, ser)

Sposób przygotowania:

1. Mąkę orkiszową przesiej do miski, dodaj sól i wymieszaj.

2. Stopniowo wlewaj wodę, ciągle mieszając, aż powstanie jednolite ciasto.

3. Ciasto przekładaj na stolnicę posypaną odrobiną mąki i zagniataj przez około 5 minut, aż będzie elastyczne.

4. Uformuj z ciasta kulę, posmaruj olejem i odstaw na 20 minut.

5. Po upływie czasu podziel ciasto na 8 części.

6. Każdą część rozwałkuj na cienkie placki o średnicy około 20 cm.

7. Smaż placki na suchej patelni przez około 1 minutę z każdej strony, aż będą lekko zrumienione.

8. Gotowe tortille nadziewaj ulubionymi składnikami i zawiń.

Smacznego!

Podobne przepisy

chałka orkiszowa
tortille orkiszowa
pizze orkiszową
nalesniki orkiszowa
naleśniki z mąką orkiszową